utorok 25. júna 2013

Rhodos? Nie ďakujem...

...teda lokalitu Pefkos určite nie. Dnešný článok bude netradične zameraný na cestovanie a dopredu upozorňujem že moc pozitívny asi nebude, aj keď trošku možno áno. Potrebujem si už vyliať srdce z frašky názvom Pefkos, Rhodos a agentúrou zájazdy.sk. 
Začnem tým, že tento rok Last Minute dovolenky dáko veľmi zdraželi. Predtým ako som prelustrovala celý internet a všetky cestovky som bola v našej kamennej cestovke sa popýtať na Last Minute zájazd v rozumnej cene vrámci EÚ (keďže vybavenie pasu neustále odkladám). Pani si ma celú pohŕdavo premerala a našla mi Grécko, Krétu za 680 € len s raňajkami! Za vraj super cenu, ale pre mňa to je vraj drahé... Prosím? Už vtedy som rozdýchavala 3-sekundový infarkt a držala si ruku aby mi neuletela za jej prístup. Tak som jej len pekne povedala že sprostá nie som, usmiala sa a odišla. 

Nasledovalo teda hľadanie zájazdu na internete, kde som po dvoch dňoch našla nemožné... Grécko, Rhodos, letecky z BA, all inclusive, 3* hotel s bazénom za 344 € na osobu so všetkými poplatkami! Neverila som vlastným očiam a po schválení maminy sme okamžite objednávali. Na to mi volala pani z cestovky, že je voľná posledná izba a že je rezervovaná na hodinu pre iných ľudí, ale že mi zavolá keď to nezoberú. A po hodine mi aj zavolala a už aj sme dávali príkaz na úhradu a tešili sa z výhodnej dovolenky. Samozrejme už nikde nechodím naslepo a tak som si deň predtým vyhľadala lokalitu, obchody v blízkosti a podobne. 

16. 6. 2013, 18:35 sme leteli. Letela som po tretí krát, takže stres som už nemala, ale mala som menší stres z trochu staršieho ošúchaného lietadla, kde nám ledva dali tú bagetu a nápoj. Chvalabohu sme šťastlivo pristáli a na letisku nás čakala delegátka, ktorá síce nešla s nami do hotela ale dala nám presné inštrukcie. Nasadli sme do mini busu (boli sme dokopy asi 15) ktorý nás zobral na hotel. Lenže cestou mal dve zastávky v dvoch iných hoteloch a vysvitlo že do "nášho" hotela ideme len ja a mamina. Už vtedy sa mi to nezdalo.

Na hotel sme konečne prišli pár minút po polnoci, unavené zo skoro dvoj hodinovej cesty z letiska. Prišli sme na recepciu a verte mi, že nikdy v živote mi neostalo viac zle ako keď nám recepčný povedal že nie sme na zozname. Keď videl že som dáko moc zbledla usadil nás v hotelovom bare a priniesol kolu (odporne sladkú, tá naša je oproti nej ako keby riedená s vodou). Asi po 20 minútach telefonátov prišiel za nami a povedal nám že na noc ideme do iného hotela. To ma už skoro vystrelo, ale nedalo sa nič robiť. Na noc sme išli do malého penziónu asi 5 minút od hotela. Ešte nás ochotne zaviezol na mini-dodávke kde sme sedeli vzadu s kuframi. Aspoň už viem aké to je byť utečencom, aj keď len na 5 minút. 

Prišli sme tam a nebolo to až také zlé, až na to, že som celú noc nespala vďaka komárom, ktorých bolo minimálne 15 a asi im veľmi zachutila moja krv, keďže som mala štípance úplne všade (áno, úplne všade...). Na druhý deň nás prišiel ten pán zobudiť (vlastne zobudil len maminu) už o pól ôsmej, že naša izba v hoteli je pripravená.  Tak sme sa opäť premiestnili (tentokrát prišiel na rozheganej felícii) a konečne sa normálne ubytovali. Naša delegátka, ktorá tam chodila každý tretí deň nám vybavila kompenzáciu klimatizáciu zdarma! (aj keď podľa mňa by to 3* hotel mal mať v cene...). 

To najhoršie bolo chvalabohu za nami, potom už celá dovolenka prebiehala v normálnom rytme, len samozrejme že pár negatív bolo. Najviac každého zaujíma asi more. Bolo krásne čisté, priehľadné, len škoda tých veľkých a malých kameňov, vďaka ktorým som sa nedostala vo vode ďalej ako po stehná a celé moje plávanie v mori zostalo pri čvachtaní sa s kolenami na dne. Ešteže viem prečo jednou z mojich podmienok pre dovolenku je bazén v hoteli, pretože inak by som si celú dovolenku ani nezaplávala. Voda bola príjemne studená s dvomi hĺbkami (1,30 m a stúpala až do 2,50 m). 

Jedna malá rada: nezbierajte mušle, je to zbytočné. 
Ja som sa natrápila so šnorchlom a potápačskými okuliarmi a väčšina mušlí bola s bonusom v podobe nevyliahnutého, "nevymušleného" tvora, príšerky. Keď som dala mušľu na priame slnko niektoré vyliezli, no väčšina protestovala a tak som ich nechala tak. Z celých mojich mušlí som mala len zasmradenú celú kúpeľňu aj balkón a aj tak moje mušle skončili v koši. 
Pozitíva
  • Široký výber jedla (konečne som ochutnala chobotnicu, pravé sépiové krúžky a malé rybičky aj s hlavou a všetkým... a to som veľký zástanca anti ryby!)
  • Bazén na hoteli
  • Obchody :) (ďalší článok bude New in!)
  • To, že nepoznajú výťah a všade sú len schody beriem aj ako pozitívum (ach tie lýtka čo teraz mám :) ) aj ako negatívum (po obede sa ide veru ťažko :) )
  • Let do Bratislavy, ktorý bol fakt nad moje očakávania! Výber z troch druhov bagiet, podávania aj alka :), po bagete pivko, oveľa lepšia káva aj čaj. 
  • Miestny ľudia, ktorí boli neskutočne milí, usmievaví a aj keď trochu flegmatickí, zázračne mi to nevadilo :) 
  • Zmrzlina, ktorá bola výborná, ale opäť jedna malá rada... nemiešajte dokopy jahodovú s pistáciovou... má to následky :) 
  • Miestne pivo, víno, alkohol. Pivo majú neskutočne dobré, niektorí vraveli že je horké, ale podla mňa bolo úžasne dobré. Víno mi až tak nechutilo, bolo moc kyslé. Miestny alkohol bol predovšetkým OUZO, ktorý bol veľmi dobrý :), kávový likér, ktorý až tak dobrý nebol a Souma, čo bol alkoholický nápoj z fíg alebo hrozna a ten som veru neochutnala radšej.
  • Miestne jedlá. Nevedela som sa ich nabažiť! Či už morských tvorov, tzatziki (predjedlo z jogurtu, uhoriek a cesnaku), pravý grécky šalát (aj keď ich olivy boli nejaké divné a feta syr mi bol prislaný) a hlavne Mousaka (baklažán plnený mäsom, zemiakmi, cesnakom, rajčinami, omáčkou a na ňom je zapečený syr)! Nevedela som sa ho fakt dojesť, taký bol chutný! Jediné čo som chcela ochutnať a neochutnala som je Ntolmadakia (mleté mäso s ryžou obalené v listoch z hrozna).
Negatíva
  • Vyššie spomenuté...
  • Mačky! Neviem či sú v Grécku sväté, chránené alebo čo ale boli všade! Mali svoje "rajóny" kde im mesto dávalo jedlo aj pitie. Nedajbože keď ste okolo nich išli a zašuchotali taškou, to už ich zo 10 sedelo na múriku a čakali čo im dáte.
  • Pes v hoteli. 3* hviezdičkový hotel a pes, ktorý bol všade, neskutočne smrdel a hneď ako som prišla na recepciu mi zničil nové biele gate.
  • Cesta na letisko. Mini bus plný ľudí a také zákruty že som koľkokrát zastresovala aj ja (keď som videla že mu nevydala zákruta a musel cúvať) a samozrejme somáre na cestách a ovce a barany.
  • Upratovanie. Na 3* hotel aby nám len raz upratali, aj to len vysypali kôš a popravila postele (to že bol plný popolník, na zemi skoro všade piesok ju už nezaujímalo) bolo pre mňa tiež trošku šokom.
Toľko k mojej dovolenke. Možno to bolo aj tým, že som ju veľmi porovnávala s minuloročnou Malorkou, ktorá bola dokonalá. Pripájam samozrejme aj zopár fotiek :).

P.S. Ak ste to prečítali celé, som veľmi rada :) 


Moje hľadanie mušlí.


Takto sa relaxuje v 2,5 m vode :). 
Ach to pivko :).


Táto ceduľa pre šoférov ma dostala :).
Náš hotel Pefkos Garden. 
Prečo nemať izbu úplne hore? 

10 komentárov:

  1. no to je trochu moc to správanie v cestovke,ako ona môže vedieť čo je pre koho drahé a čo nie...inak tie negatíva a to všetko zlé ma dosť šokovalo,ale tak hlavne že to dobre dopadlo :)) krásne fotky,ten hotel je úžasný a ten bazén,mostík ktorý ide cez neho,no nádhera
    inak,na 2,5 metrovú vodu by som fakt nemala odvahu,ešte si do nej ľahnúť

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to bolo veru trochu moc všetko čo sa udialo, ale ako vravíš chvalabohu všetko dobre dopadlo :) Na ten mostík sa bohužiaľ nedalo chodiť, lebo bol celý popraskaný... a ja milujem hlbokú vodu, takže tak :D.

      Odstrániť
  2. chápem ťa dokonale, aké je to zažiť stresy na dovolenke. Prežila som tiež nie práve šťastných 6 dní v Tunisku a odvtedy do tej krajiny vstúpiť nechcem. Aspoň že ste to potom mali celkom fajn, hotel vyzerá pekne. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ti potom verím že tam nechceš ani vstúpiť... Fakt nechápem niekedy tento prístup, veď im to len uškodí. No aspoň potom bolo v celku fajn :)

      Odstrániť
  3. :-) Tvoje cestovanie na hotel mi pripomenulo dovolenku v Bulharsku v Pomorí. Mňa a manžela vyložili na ceste, kde pozrieš nikde nikoho a tam sme čakali na delegátku, ktorá si nás mala vyzdvihnúť. A tiež mi vtedy nebolo všetko jedno ako a kde skončíme, obchod s bielym mäsom, s ľudmi...kadečo ma napadlo. No delegátka napokon prišla a od toho momentu mám na dovolenku len tie najkrajšie spomienky. Ops! skoro som zabudla, keď šofér autobusu zrejme zaspal za volantom a prebudilo ho až hučanie pneumatík na zdrsnenej krajnici. Všetci spali (nevynimajúc šoféra), len ja sova som bola hore. No prežili sme... A s tými mačkami, naozaj je ich v Grécku všade plno. Bola som v Aténach a tam ich teda bolo! Boli protivné...brrr

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No veď toto presne ako hovoríš s tým bielym mäsom atď. Tiež mi nebolo všetko jedno keď pristavili tú dodávku a nevedeli sme vlastne ani kam nás berú. Ale tak aspoň všetko dobre dopadlo. Mačky sú veru neskutočne protivné a také vychudnuté, až škaredé.

      Odstrániť
  4. Ach, ako ja len zbožňujem Grécko ♥ Každopádne ak by sa mi stalo, to čo vám, asi by ma porazilo. Ja sa všetkého hrozne bojím a noc v náhradnom hoteli by som asi celú preplakala. Podstatné je, že sa to takto pekne vyriešilo ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No veru aj mne bolo do plaču keď som si to všetko konečne uvedomila a zistila že sa mi to fakt nesníva.

      Odstrániť
  5. Pekný článok :) Miestami sa mi rozum zastavoval, ale trošku som sa pobavila (ja viem, hanba mi!), no keď si to tak predstavím... :)) Samozrejme, byť na Tvojom mieste, tak ma isto odvezú.... DayByDay

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) snažila som sa ho písať tak ironicky aby nebol až taký negatívny :)

      Odstrániť